Навигация
Ученици от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ с медали от първото българско състезание с ЛЕГО роботи

Възпитаници на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ се завърнаха с медали, отличия и награди от състоялият се в гр. София първи „Фестивал на Роботиката“. Отборът ни спечели грамота в категорията „Отборна игра“, медали за отлично представяне и много награди от организаторите.

Събитието е организирано съвместно от SAP Labs България и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ по Националната програма „Роботика за България“. ПГМЕТТ „Христо Ботев“ е едно от 17-те училища, одобрени по тази програма през учебната 2015/2016 г. Програмата е с двугодишен период, тя стартира през октомври 2015 г. и включва обучение на двама учители за ментори на отборите, безвъзмездно предоставяне на един комплект LEGO с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и състезателно поле, както и шестмесечна виртуална подкрепа. „Фестивалът на Роботиката“ бе крайната фаза на първия етап от програмата. Той се проведе на 18.06.2016 г. в сградата на SAP Labs България и в него участваха общо 22 отбора от различни училища от България. Всеки отбор трябваше да представи себе си, робота си и цялостната си работа по проекта през учебната година. Надпреварата се осъществи на 4 етапа, съгласно концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League (FLL).

Първи етап - „Робо дизайн“ - учениците представиха историята на своя робот, колко е стабилен, маневрен, какви са неговите приставки, как се ориентира по полето и как изглежда програмата за управление на робота.

Във втория етап „Отборна игра“ учениците представиха пред журито работата си като екип, интересни ситуации по време на изпълнението на отделните задания през учебната година, примери за отборен дух и уважение между съотборниците. В отборната игра, която представляваше направата на квадрат от въже със завързани очи, нашият отбор се справи блестящо, за което свидетелства и грамотата, която учениците получиха.

В третия етап „Проектна задача“ състезателите представиха проектите си на тема „Да превърнем боклука в съкровище“. Нашият отбор работи по темата „Да виждаш в боклука съкровището или как да превърнем ненужните пластмасови отпадъци в полезни неща“, и съответно представи своите идеи пред журито как могат да се използват пластмасовите бутилки за изработка на различни фигури и полезни вещи.

Определено най-оспорван беше четвъртият етап от състезанието наречен „Робо игра“. Това в действитеност бе надпреварата с Лего роботите. Отборите имаха право на три пускания (мача) на робота си на работното поле. Всеки мач бе с продължителност 2 минути като за това време роботът трябваше да изпълни няколко мисии: да събере разделно пластмасовите и хартиените отпадъци, да почисти „боклука от морето“, да построи кула и други. Представянето на всеки отбор се следеше от жури, като непосредствено след всеки мач участниците и публиката виждаха класирането на отборите в реално време чрез специално разработено приложение.

Отборът на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ бе в състав: Венко Димитров Весков, Ибрям Светославов Илиев, Данаил Георгиев Данчев, Иван Иванов Иванов, Иван Любомиров Димитров от 9 клас и Иван Пенчев Иванов от 10 клас с ментори инж. Недялка Йорданова и инж. Иван Николов. Учениците се справиха отлично във всички категории, за което получиха медали и много награди. Фестивалът бе и възможност за учениците да видят какво са направили и другите отбори да обменят опит и идеи с тях.

По време на работата си по Програмата учениците се забавляваха докато конструират, програмират и експериментират. Те придобиха опит за работа в екип, научиха се да си помагат взаимно и да ценят мнението на другия.

Успехите на нашите възпитаници се дължат най-вече на труда, който те положиха в продължение на месеци наред под наставничеството на двамата ментори, отборният дух в рамките на екипа, както и на опита, който имат в клуба „Роботика и моделиране“ към училището през последните години.