Навигация
Полезни материали
Училищна платформа Electude
Ученици от клуба по Роботика на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ се включиха в Европейската седмица на програмирането

Европейската седмица на програмиране се провежда тази година от 5-ти до 20-ти октомври. Учениците от клуба по Роботика на гимназията се включиха в няколко инициативи:

На 09 октомври се проведе „Ден на програмирането и технологиите, 2019“, организиран съвместно от SIT (Shumen Institute of Technology) гр. Шумен, СУ "Сава Доброплодни", ПГМЕТТ „Христо Ботев“, НВУ "Васил Левски" Факултет "Артилерия, ПВО и КИС", „Love 2 Design“ и община Шумен. Събитието бе насочено към гражданите на Шумен - ученици, студенти, родители и работещи в различни сфери, и имаше за цел да представи технологиите, програмирането и цифровата грамотност на всички по един достъпен, забавен и развлекателен начин. Учениците от клуба по Роботика на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ представиха свои разработки - макети, управлявани чрез микроконтролери и роботи, чрез които демонстрираха как програмирането може да намери приложение в реални действащи системи. Интерес представляваше и отпечатването с 3D принтер, технология, усвоена от учениците благодарение на проведения стаж по програма Еразъм+ в гр. Севиля, Испания.

Втората инициатива, в която участваха ученици от клуба по Роботика, бе провелия се паралелно на 9-10 октомври 2019 г. конкурс-изложение „Младежко техническо творчество“в гр. Горна Оряховица. В надпреварата участваха Александър Ганчев (9 клас), Денис Исметов (11 клас), Даниел Рачев (12 клас) и Стоян Цветанов (12 клас). Те представиха своите иновативни разработки: „Agro system”, “Енергийна пътека“ и „Очила за незрящи“.“Argo system” е автоматизирана система за управление в зеленчукопроизводството (хардуер и софтуер), в помощ на фермерите. „Очилата за незрящи“ са снабдени със система, която сигнализира звуково при приближаването на даден обект. „Енергийната пътека“ съответно преобразува механичната енергия в електрическа. Всички разработки предизвикаха голям интерес сред публиката, журито и представителите на бизнеса. Учениците спечелиха две награди: робот кит, на база Ардуино и ваучер от фирма „Пасат електроникс“ гр. Горна Оряховица“. Ментори на отбора са инж. Недялка Йорданова и инж. Татяна Боярова.

Инициативата "Младежко техническо творчество" се реализира за четвърта поредна година, като тази година в изложението се включиха 264 участници от професионални гимназии, технически университети и представители на бизнеса.

Галерия