Навигация
Дни на роботиката 2023

На 28 и 29 април в Технически университет гр. София се проведе националното състезание „Дни на роботиката ’23“. В надпреварата се включиха близо 120 участници от 16 градове в страната. Състезанието се проведе в следните категории:

1) Следене на линия 2) 3D лабиринт 3) Мини сумо 4) LEGO Следене на линия 5) Свободен стил (хардуерни и софтуерни проекти)

Успешно се представиха и двата отбора на ПГМЕТТ „Христо Ботев“, които се включиха в надпреварата в категориите „Мини сумо“ и „Свободен стил“. В категорията „Софтуерни проекти“ учениците Дениз Иванов /10 клас/ и Христомир Харизанов /11 клас/ с ръководител инж. Недялка Йорданова, се класираха на 2-ро място с разработения проект „Метеорологична станция“. В категорията „Хардуерни проекти“ Самуил Станчев /11 клас/ и Живко Стойков /11 клас/ с ръководител инж. Татяна Боярова, се класираха на 4-то място от 14 хардуерни проекта със своя проект „Детектор на земетресения“.

Софтуерният проект на Дениз и Христомир е насочен към борбата със сланите в земеделието и представлява система с детектор за промени в метеорологичните условия и уеб приложение, което контролира процеса за предпазване от слани.

Проектът на Самуил и Живко в категорията „Хардуерни проекти“ е свързан с идеята за своевременно информиране на държавата и населението за предстоящи бедствия. Предоставянето на информация за нововъзникващо опасно обстоятелство за превенция и действия за ограничаване на щетите прави проекта уникален. Това се оцени от комисията и проектът бе удостоен с грамота за успешно участие с най-иновативна идея в състезанието.

„Дни на Роботиката“ е традиционната инициатива на Клуба по роботика към ТУ-София и се провежда всяка година с цел да се насърчат и мотивират младите хора в България с интереси в областта на роботиката и технологиите.

СНИМКИ ТУК!